Możliwość komentowania Jak rozwijać umiejętności programowania? została wyłączona

Jak zarządzać finansami osobistymi?

Antocyjany są zwłaszcza obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc pokrewną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona oraz w trakcie procesu maceracji jest eliminowany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania koloru winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, ponieważ już ich sok jest odcienia czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony bądź też różowy, zależy w pełni, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są wspólnotą glikozyd. W czasie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na barwy od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się zwłaszcza antocyjanom.

1. Przejdź dalej

2. Kliknij i zobacz

3. Zobacz stronę

4. Znajdź więcej

5. Znajdź więcej Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?

Comments are closed.